De Stichting Kerkelijk Informatiebeheer brengt kerken in contact met partners die kunnen helpen om ervoor te zorgen dat waardevolle informatie goed beheerd en duurzaam bewaard wordt. Zodat generaties na ons weer kunnen putten uit de wijsheid van vandaag.

Veel kerkelijke archieven bestaan uit papieren documenten in lange rijen ordners. Niet alleen zijn documenten daardoor moeilijk vindbaar, documenten kunnen ook met de tijd onleesbaar worden. Bovendien neemt een groeiend papieren archief veel ruimte in.
Tegenwoordig kan iedereen zelf documenten scannen. Maar als het gaat om grote hoeveelheden die ook nog eens goed toegankelijk moeten zijn, kan het handig zijn hulp in te schakelen. GMS, partner van Kerkgeheugen, digitaliseert en scant oude documenten en foto’s, zodat deze makkelijk toegankelijk en raadpleegbaar kunnen blijven.
Ook met echt oud en kwetsbaar materiaal heeft GMS de nodige ervaring. Alles wat het waard is te bewaren, is bij hen dan ook in goede handen. Gedigitaliseerd materiaal kan vervolgens in het digitaal archief bij het Archief- en Documentatiecentrum worden opgeslagen.
Meer informatie: www.gmsnl.com

Het klinkt misschien niet aardig, maar het is wel waar: in veel kerkelijke gemeenten is de informatiehuishouding een rommeltje. Heel begrijpelijk, met zoveel verschillende mensen die elk in hun eigen tijd en vanaf hun eigen plaats hun steentje bijdragen.
Documenten staan op diverse pc’s en laptops thuis en iedereen houdt er zijn eigen systeem op na. Al gauw ligt op allerlei plaatsen iets en raakt het overzicht kwijt. Van de kerkenraadsnotulen zijn zomaar verschillende versies in omloop en een vertrouwelijk stuk belandt gemakkelijk op de gezinscomputer. Vaak worden privé- of zakelijke mailadressen gebruikt, waardoor kerkelijke informatie vermengd raakt met andere zaken.
Dat kan anders! Met het Informatieportaal op basis van Office365 hebt u alles op één plek, altijd actueel en volledig veilig. Zo bent u altijd op de hoogte!
Meer informatie: www.fjellet.nl

De kerk heeft een rijk en lang verleden, een bron van inspiratie en wijsheid. Vastgelegd in archieven, maar steeds vaker zijn die archieven niet op orde of moeilijk toegankelijk. Stukken staan verspreid op lokale computers of in stoffige kasten. Het digitale archiefsysteem van het ADC zorgt ervoor dat u altijd en overal toegang hebt tot de kerkelijke archieven. Alle soorten en maten documenten kunnen in dit systeem worden opgeslagen. Ze zijn eenvoudig te raadplegen en volgens een helder systeem te ordenen door geautoriseerde personen.
Het digitale archief van het ADC combineert het beheersysteem van Atlantis met de digitale opslagmogelijkheden van een digitale archiefkluis (‘e-depot’). Samen vormen ze een product dat perfect is afgestemd op wat kerken nodig hebben.
Meer informatie: www.adckampen.nl

Ons bureau, vanaf 1 april 2022, gevestigd in het kerkje van Lichtaart (bij Dokkum), is gespecialiseerd in archieven van religieuze instellingen. Onze opdrachtgevers zijn kerken, kloosters en archiefinstellingen. Wij inventariseren papieren archieven en wij helpen kerken bij het digitaal archiveren. Voor het bewerken van papieren archieven maken we gebruik van het archiefprogramma ArchivesSpace (www.archivesspace.nl). Omdat de meeste archiefinstellingen nog niet klaar zijn om digitaal gevormd archief te verwerken, adviseren wij om het materiaal voorlopig te bewaren en te beheren in Microsoft 365. Als non-profit instelling kunnen kerken daar kosteloos gebruik van maken. Al geruime tijd werken we aan het realiseren van een webportaal voor kerkelijke archieven: www.kerkelijkearchieven.nl. Op de website willen we de inventarissen van overgedragen en van (nog) niet overgedragen archieven publiceren. Het inventariseerwerk, het beheer van digitale archieven, het creëren van een webportaal – al onze inspanningen dienen hetzelfde doel: het behoud van de voor kerk en maatschappij zo belangrijke kerkelijke archieven! Meer informatie: info@kerkelijkearchieven.nl